Hvor ofte finner du ikke en sliten, halv sitron i en hylle i kjøleskapet? Den har nok gjort jobben sin, klemt og jobbet med, for å få den perfekte teen eller en litt syrlig topping til laksen på grillen. Men før du gjør det helt av med den gamle sure, så husk at den forsatt kan bidra. En liten sitronstein kan veldig enkelt bli et lite søtt sitrontre til kjøkkenhagen din.

Det tar tid og få egne sitroner, og som en tommelfingerregel er det større muligheter for frukter dersom sitronen stenene er hentet fra er økologiske. Dette er fordi ikke-økologiske sitroner har større sjanse for å være sterile. Ikke-økologiske sitroner har fortsatt frø som gir et pyntelig tre, om det er det du er ute etter. Følg vår fremgangsmetode, så skal du se at du snart har et eksotisk lite tre i hjemmet ditt.

  1. Finn en fersk, eller gammel, sitron du har liggende, og del den opp. Så plukker du ut de frøene som ser store og fine ut (jo flere du sår, jo flere sjanser har du for suksess). Putt dine utvalgte frø i munnen. Ha dem i munnen til de ikke smaker syrlig lengre. Dette høres kanskje rart ut, men på denne måten fjerner du sitronsyren rundt frøet og gir frøet en liten fordel når det skal spire! 
  2. Klargjør potten du vil så sitronene i. De trenger ikke nødvendigvis å være store, du kan flytte plantene etterhvert som de vokser. Det som er viktig er at du gir hvert frø nok plass. Enten en egen potte, eller minimum 5-6 cm for seg selv i alle retninger. Da får de mulighet til å vokse litt før du må flytte dem. Fyll pottene med god plantejord. Trykk små hull med lillefingeren din til frøene. Disse kan være ca 1 cm dype.
  3. Fukt jorden godt. Dette kan gjøres med en gammel sprayflaske. Putt ett frø i jorden per hull. Fyll igjen hullet med plantejord.
  4. Sitroner spirer best når klima er fuktig. Derfor bør du nå pakke inn potten (beholderen) din i plastfolie. På denne måten holder du klima fuktig for frøene, og du får også en fin mulighet til å følge med på hvor mye fukt som faktisk er i potten din. Stikk noen hull i folien slik at det blir noe sirkulasjon av oksygen. Fukt mer om det skulle bli tørt.
  5. Frøene trenger ikke sollys. Det de trenger er en grei temperatur. Har du det noenlunde varmt i stue eller kjøkken så skal det holde fint. Ellers er et lite tips å ha frøene på badet.
  6. Etter noen uker (ikke mist tålmodigheten, frøene kan fort la vente på seg i 4 uker) vil du se frøene spire. Så fort planten er grønn trenger den også sollys. Nå er det bare å gi planten vann og næring, og se den vokse til. Du regulerer selv hvor stort treet skal bli. Sitrontreet vil ikke vokse seg større enn hva du har gitt det plass til i potten sin.

Lykke til i vinduskarmen din! Post bilder av ditt sitrontre til oss på facebook, eller kommenter om du har funnet noen fine løsninger selv. Vi vil gjerne høre! Moldbakken out.