Breaking News: Når gårsdagens nyheter blir dagens soppmat

I vinter tenkte jeg mye på hvilke forskjellige substrat jeg kunne benytte for å dyrke sopp. Her i Moldbakken er vi spesielt interesserte i å dyrke sopp av kaffegruten vår, fordi dette er en energikilde som ofte blir sett på som avfall. Så, i god, gammel Moldbakken-ånd, begynte jeg å lete etter andre ting som skulle kastes. Mens jeg satt der og speidet, slo det meg plutselig at det jeg satt med i hendene var kaffekoppen og gårsdagens avis. Kaffe hadde jeg jo allerede dyrket sopp på, så hvorfor ikke gi avisen et forsøk? 

Her er min lille oppskrift på mitt største soppeksperiment hittil. Gjør dette hjemme! Kanskje du kan ta noen tips herfra, og gjenskape min suksess? Eller, enda bedre, kanskje du klarer å bruke noen tips herfra til å komme opp med et annet kreativt substrat å dyrke sopp i. Du er herved utfordret, og fortell oss gjerne om din prosess! 

 

1.jpg

Steg 1 

På en kjedelig og kald søndag morgen, kok deg selv en god kopp med kaffe, klipp litt av avispapiret fra helgebilaget eller lokalavisa i små biter og legg det hele i en billig beholder som er gjennomboret av hull. Jeg benyttet en skittentøykurv. Du kan benytte deg av det samme, eller finne noe annet du har liggende. Om du virkelig kjeder deg, kan du fylle beholderen din helt full. Jeg stoppet ved omlag 3/4 full beholder. 


Steg 2

I mitt oppsett la jeg inn strå og sagflis, fra hagen, mellom lagene med avispapir (smørbrødsystemet). Legg merke til at jeg har lagt aluminiumfolie langs innsiden av beholderen. Dette er for å dekke alle hullene, slik at sollys ikke trenger inn til mycelet før soppen er klar for å trenge ut. 

2.jpg

3.jpg

steg 3

Deretter koker du opp vann i den største gryten du har. Plasser beholderen din i vasken, og hell det kokende vannet gjennom soppsubstratet ditt. Det er en fordel om vasken din rommer litt vann. Denne prosessen gjør du for å drepe de mikroorganismene som kan befinne seg i substratet ditt. Det vil i praksis si at vi minker sjansene for muggdannelse. 


Steg 4

Min vask tillot ca. 50 prosent av substratet å stå nedsenket i vann, etter at jeg hadde helt alt over beholderen. La så beholderen bli stående i vannet helt til vannets temperatur har sunket til ca. 50 grader. 

4.jpg

5.jpg

steg 5

Bruk samme gryte, og bland en stor dose med kaffegrut sammen med soppsporene fra Moldbakken.no. Jeg forsøkte noe nytt, og blandet inn litt linfrø, og litt solsikkefrø, i tillegg. Om dette hjalp for noe vet jeg ikke, men her i Moldbakken liker vi å prøve oss frem. Når blandingen din er ferdig kan du løfte litt på lagene i beholderen din, og spre sporeblandingen dine oppå de forskjellige lagene med sagflis og strå. 


I min avispapir/sagflis-beholder benyttet jeg ca. 600 gram spore/kaffegrut-blanding. Dette er ikke fasiten, og jeg tror både mer, eller mindre sporer, vil gi resultater. Da jeg var fornøyd med hvordan jeg hadde fordelt sporene i beholderen, satte jeg hele dunken i et mørkt rom. Her sto mycelet og utviklet seg ved ca. 20 grader i ti dager. Lukten blir nydelig! Et tykt hvitt mycel utvikler seg oppi beholderen i løpet av denne tiden. Dette er energi! 

På dette tidspunktet flyttet jeg hele dunken min inn i en dusj, og satte den på gjennomvått avispapir. Du vil ikke at soppen din skal tørke ut. Temperaturen her var omlag 15 grader. Fra tid til annen sprayet jeg overflatene på beholderen med vann. Ja, soppen trenger litt omsorg, og blir glad for vann. Så er det bare å vente på at soppen trenger gjennom aluminiumfolien. Det er et lite mirakel hver gang! 

Under kan du se prosessen i bilder, og helt til slutt kan du se hvordan resultatet ble. Sporer kan du kjøpe hos oss i Moldbakken, og hvis du skulle finne det i deg å eksperimentere litt med hva som går an å gro sopp i, så er det stort sett bare fantasien som setter grenser. Bruk noen tips fra min prosess, og send oss dine resultater på mail, eller på facebook.

Lykke til, og prøv dette hjemme!