Å dyrke chili og paprika er egentlig ganske enkelt, og det gir også tellende resultat i form av at de ofte vil bære frukt. Bare ved å se på de to grønnsakene, kan man også forstå at disse kan behandles på noenlunde samme måte. Chilien er jo på en måte en liten paprika, eller paprikaen er en litt stor chili. Det som er viktig når du skal dyrke chili eller paprika, er at du gir de godt med lys og varme, men også at du sår til riktig tid. Chili og paprika gror fort og blir store og fine, men bruker lang tid før de bærer frukter. Gjerne et halvt år. Dermed kan frøene med fordel sås tidlig på året, gjerne allerede i januar.

 Når man kutter opp en paprika, vil kjernen med frøene på være en stor del av avkappet. Denne går tradisjonelt i søpla. Dersom du ønsker å dyrke paprika, kan du legge den til side for å tørke. Eventuelt skraper du av en del av frøene, som du tørker. Chilifrøene er med på å gi maten du lager en sterkere smak, så disse går ofte i gryta eller tacoen. Om du ikke er så glad i altfor sterk mat, skraper du ut noen av frøene, som du også tørker. Pass på å ikke mikse med paprikafrøene. Det som ofte skjer er at det blir liggende en chili igjen i pakken som skrumper inn og tørker av seg selv. Disse frøene er perfekte. Ikke kast chilien heller, den gjør seg nok i en suppe eller lignende. 

                                  Potte med frø. Husk merkingen

Når du har frøene klare, er det ikke så mye mer du trenger. Det finnes utallige tips og triks, og mer eller mindre fancy utstyr som du kan ta i bruk. Mye av det gjør sikkert plantene større og sterkere også. Vi i Moldbakken ønsker å gjøre dette så enkelt og lavterskel som mulig, med en oppskrift vi selv har hatt suksess med. Så kan man selvsagt eksperimentere litt. Uansett, slik går vi fram:

                                        Det begynner å spire!

  1. Fyll små potter med god såjord, ikke noe torvholdig og næringsfattige greier. Pakk jorden litt sammen med fingrene.
  2. Legg ett eller to frø i hver potte. To frø øker sjansen for at du vil få spirer, men da må du etterhvert ta knekken på den "spakeste". Dette er ikke noe hyggelig, og chili og paprika har uansett god spirestatistikk, så vi sår ett frø per potte. Dekk frøene med et tynt jordlag.
  3. Merk pottene og sett dem på et brett med vann slik at jorden trekker til seg fuktighet til den er helt mettet. Du kan også vanne ovenfra, men vær da forsiktig så ikke frøene renner bort.                                                                                                                                                                           
  4. Dekk pottene med plast eller sett dem i et minidrivhus, og sett den på et varmt og fuktig sted. Kanskje på badet? Det er ikke så viktig med tilgang på lys nå.
  5. Deretter venter du, titter innom av og til, og plutselig en dag vil du se det spire. Det tar kanskje en ukes tid, ofte går det fortere. 
  6. Nå skjer det ting, og de små plantene trenger lys. Flytt dem til et sted hvor de får mye lys. Gjerne i en solfylt vinduskarm eller under annet lys. Vanlig romtemperatur er bra. 
  7. Så er det bare å stelle på. Vann når det er tørt, men ikke pøs på med for mye. Hold det fuktig. Når røttene begynner å strekke seg ut av potta, er det på tide å potte om for å gi litt mer rom til planten. Vær romslig med planten, den liker god plass.
  8. Slik fortsetter du fram til mai/juni, når det er jevnt varmt ute, ikke lavere enn åtte-ti grader om natta. Da kan du flytte planten ut. Sett plantene et lunt sted, og fortsett med å stelle gjennom sommeren. Pass på at plantene har god plass, da får du best resultat.
  9. Plutselig en dag ser du at planten begynner å spire. Fortsett stellet, så vil du ganske snart ha nydelige, hjemmedyrkede chili og paprika til nistepakke og fredagstaco.
  10. Lykke til!