Løk er noe av det enkleste du kan gro i vinduskarmen din, og det kommer til å gi deg en jevn tilgang til løk i en ny form. Alt du trenger er den siste lille biten av en løk som er festet til enden der ‘rotknuten’ er, en passende skål, et vindu med litt sollys og vann fra springen. Etter kort tid vokser en frodig løkplante frem, og denne kan du høste av med en saks, omtrent som en urteplante. Så er det bare å strø løk over måltidet ditt for å gi det en ekstra løksmak! Og best av alt, denne metoden funker for de fleste matløk du finner i butikken. Det kan være gul løk, rødløk, hvitløk, gressløk, vårløk og faktisk også den løklignende urten fennikel! Fremgangsmetoden er stort sett den samme.

1441265983-dsc_7337-1024x682.jpg

Vårløk og gressløk

Disse små løkplantene er nydelige til mange slag matlaging, men de fleste av oss kaster den hvite delen med røttene. Disse hvite små røttene står flott i et glass med vann i vinduskarmen, og kommer til å vokse tilbake til full lengde på ganske kort tid. Sørg for at den hvite delen er godt dekket med vann, og la litt av den grønne delen stikke opp i solen. Hvis du sliter med å få løken til å stå oppreist i glasset kan du samle flere av dem i et glass å ta et lite strikk rundt bunten. Så er det bare å klippe av dem etterhvert som de gror!

Rødløk og Gul løk

Den ene enden av disse klassiske løkene har en liten ‘rotknute’. Denne enden kaster vi ofte i søpla sammen med den siste lille centimeteren med løkringer. Den lille skålformede løkbiten du har igjen der passer perfekt på toppen ev et melkeglass eller et syltetøyglass (det finnes vel også egne vaser for løk om du er en estetiker). Fyll glasset med vann, plasser løken på toppen, og sørg for at rotenden av løken har kontakt med vannet. Nå er det bare å plassere det hele i en solfylt vinduskarm og vente mens du ser røttene gro nedover i vannglasset. Etterhvert som løken din har slått litt røtter vil det vokse opp grønne løkblader med sterk og god smak. Høst med saks som om det var en vårløk.

28084e6372f1dc952efb68e976ffc224.jpg
growing-garlic-from-cloves-in-water-garlic-sprouting-sprouted-garlic.jpg

Hvitløk

Hvitløk er kanskje ikke så lett å plante hvis du allerede har spist av dem, men jeg ser ikke bort ifra at det også går fint. Uansett! Om du er som meg så kjøper du kanskje i ny og ned en hel hvitløk fordi du trenger ett eller to fedd. Resten av løken forsvinner inn i kjøleskapkverna, og ender opp i en usynlig krok. Når du en gang finner den igjen har den kanskje til og med fått noen grønne små spirer. Disse gamle hvitløkfeddene er perfekte for vinduskarmen din, og alt de trenger er en liten bolle med litt vann i bunnen. Plasser dem med den spisse enden opp og røttene ned i vannet, og vent til de vokser seg noen centimeter høye før du begynner å klippe av dem. Husk på å etterfylle vann ofte om du har mange fedd, men alle må ligge halvveis over vannkanten! Hvitløk som har fått litt røtter trives kanskje enda bedre om de blir plantet over i litt jord etter en stund.

Purreløk

Vårløkens storebror! Purren trenger ingen egen forklaring. Man gjør rett og slett akkurat det samme som man ville gjort med en vårløk, eller en gressløk. Siden purren er litt større står den ofte best alene, men dette kommer an på hva slags beholder du setter den i. En ting jeg vil anbefale spesifikt for purre er å skifte vannet fullstendig og ofte. Purre har en tendens til å utvikle en dårlig lukt når den står i vann over lang tid, men skifter du vannet ofte så slipper du dette, og har tilgang til gratis, fersk purre ofte.

RegrowVegetables13.jpg
10-herbs-you-can-buy-once-regrow-forever.w1456.jpg

Fennikel

Fennikel er en urteplante som kan behandles på lik måte som purre. Det viktige er at du ikke skjærer den helt ned slik du ville gjort med en rødløk, eller en gul løk, men lar den store hvite enden stå i sin helhet i en skål med vann.

Om det skulle være noen spørsmål om dyrking av løk i vinduskarmen må du gjerne ta kontakt på mail eller facebook-siden vår. Vi svarer på alt vi kan, så fort vi kan. Før den tid, lykke til med grønnsakshage i vinduskarmen!

Growing-Food-From-Scraps_Garden-Seasons-Ultimate-List.jpg