KOM I GANG

Å jobbe med Soppspannet er enkelt. Et par viktige ting er lurt å være klar over før du starter:

  • Pass alltid på at det er nok fuktighet i kaffegruten. Den skal være slik den er rett etter du har traktet kaffe, men soppen skal naturligvis ikke drukne i vann
  • Pass på at du ikke bruker varm kaffegrut. Det setter soppen veldig lite pris på
  • Ikke riv av teipbitene på siden av boksen og på lokket. Disse er der for å sørge for at det ikke kommer uvedkommende organismer inn i boksen som konkurrerer med soppen. Den slipper også inn litt lys, slik at soppen vet hvor den skal bevege seg når den er klar. Soppen klarer selv helt fint å bryte gjennom teipen når tiden er inne.
  • Ikke la Soppspannet stå i direkte sollys. Ellers er temperaturen på et vanlig kjøkken helt fin.  
  • Når du dyrker sopp er det viktig å tenke på hygiene! Alt trenger ikke være helt sterilt, men jo renere hender og utstyr du bruker, jo mindre er sjansene for at du får uvelkomne gjester i soppspannet ditt. 

Under er en forenklet bruksanvisning. En mer detaljert instruksjon finnes på etiketten på selve Soppspannet.

Flytdiagram.png

Litt mer utfyllende om punktene over:
 

1. Når du blander spawn og kaffegrut første gang, er det greit å røre rundt litt med en skje, slik at spawnen sprer seg godt rundt. Prøv med omtrent like mengder spawn og kaffegrut. Du kan godt ta mer kaffegrut, men med litt mindre, så ser du raskere resultater i starten. Husk for all del at kaffegruten du blander inn må være avkjølt. Ikke bruk varm grut rett fra filteret. Men pass også på at det er fuktighet i gruten. Dersom den er helt tørr, tilsetter du noen spiseskjeer med vann. Legg så på lokk, og la det stå noen dager før du ser til boksen. Pass på at den ikke står i direkte sollys. 

2. Når du åpner boksen etter et par dager, vil du se at det har dannet seg et fluffy, hvit lag i boksen, som er i ferd med å fortære kaffegruten. Dette er soppmyceliet. Dette er egentlig selve soppen, som sprer seg ut og mesker seg i den næringsrike kaffegruten. Er det helt hvit i boksen, fyller du på med mer kaffegrut. Dette gjentar du helt til boksen er helt full. 

3. Når boksen er helt full, så er det tid for å vente. La Soppspannet stå et sted hvor det er litt lyst, uten at det er direkte belysning på boksen. Ikke ta av teipen, og ikke løft på lokket i denne perioden. Dette kan ta alt fra en uke og opp til to eller tre. Det er en levende organisme, så det er ikke så lett å gi noen garantier. Men plutselig en dag, så titter den første soppen fram. Og da går det ganske fort. Se soppen vokse fra dag til dag, og når den ikke vokser mer, da kniper du av inne ved roten. Sett så på teipen igjen, og se om ikke det kommer en runde til eller to. 

4. Når det ikke kommer mer, så åpner du boksen, tar ut 80 % av innholdet, og så starter du på nytt med fersk kaffegrut. Er du heldig, får du en ny runde med sopp. Men som sagt, det er ingen garanti. Om ikke, kan du jo bare kjøpe en ny pose med spawn. Bruk i så fall det gamle Soppspannet ditt. 

Lykke til!