Lurer du på noe om hvordan du dyrker sopp med Soppspannet ditt? Det er mange ting som kan dukke opp, og du er garantert ikke den første som møter på det. Derfor har vi lagt ut en del vanlige spørsmål og svar her. Skulle du likevel ikke finne det du leter etter, ta gjerne kontakt med oss på Facebook, så skal vi få lagt ut svar på ditt spørsmål også.


Hvor mye kaffegrut skal jeg tilsette første gang?

Til slutt skal du selvfølgelig fylle hele spannet med kaffegrut. Det er imidlertid viktig at du ikke fyller hele spannet på én gang. Myceliet trenger nemlig tilgang på oksygen for å kunne vokse gjennom kaffegruten. Derfor skal du bare fylle på med et lag på et par centimeter hver gang. Fyll på når du ser at det hvite myceliet begynner å trekke gjennom det laget som allerede er i spannet.

Sopp trenger nemlig også oksygen, og et for tykt lag med kaffegrut vil kunne dempe veksten til myceliet eller i verste fall drepe den. Det gjør også at andre, uønskede sopp eller bakterier infiserer kaffegruten.

Hvorfor er det tape på lokket og på spannet? Skal det være på?

Ja, tapen må du la være på. Det er en pustende tape, som slipper inn litt oksygen, samtidig som det holder irriterende inntrengere, som bakterier og muggsopp, unna spannet. Når soppen er klar til å vokse, er den så sterk at den dytter tapen til side selv. Så ikke tenk på tapene, den skal være på under hele prosessen.

Hvor lang tid tar det før jeg kan forvente sopp?

Når spannet er helt fullt, tar det normalt to til tre uker før de første soppene begynner å vokse. Dersom det tar lengre tid, eller du ønsker å sette litt fart på prosessen, kan du plassere spannet i kjøleskapet i et døgn. Dette gir soppen et lite "sjokk", og gjør gjerne at soppen vokser raskere.

Jeg har fått grønn mugg i spannet! Hva gjør jeg?

Grønn mugg, eller trichoderma, er ofte et tegn på at kaffegruten er for tørr. Når man dyrker sopp med kaffegrut, er det veldig viktig at gruten er fuktig nok. Trichoderma vokser nemlig raskere i tørr kaffegrut.

Har kaffegruten din farge som mørk sjokolade? Da er det som det skal være. Er kaffegruten lysebrun? Da tilsetter du litt vann. Kaffegruten skal være såpass fuktig at den henger igjen i en skje etter at du har rørt litt rundt, men ikke så våt at det blir en suppe. Det er et soppspann, ikke et akvarium.

Men hva gjør du så hvis du allerede har fått trichodermer? Du tar rett og slett en ren skje, og spar opp et område rundt stedet hvor den grønne muggen har satt seg. Deretter fyller du på med ny kaffegrut. Dersom den grønne muggen likevel tar helt overhånd, så er det ikke annen råd enn å bestille en pose med refill, så prøver du på nytt.

Det er et brunt belegg i spannet! Hva gjør jeg nå da?

Skjermbilde.JPG

Når du skal klargjøre Soppspannet for en ny runde med soppdyrking, kan du ofte se brune områder i myceliet. Dette er bare enzymer som myceliet har skilt ut, og ikke noe å bekymre seg over. Det er bare slik det skal være i et sunt Soppspann.

Men du har heller ikke noe bruk for disse enzymene når du starter på nytt, så du kan godt kaste disse områdene. Bruk heller de fineste og hvite områdene.

Det er oransje mugg i Soppspannet, hva gjør jeg med det?

Derom du finner oransje mugg i Soppspannet, er det dessverre bare ren uflaks. Dette er uønskede inntrengere som har sneket seg inn fra omgivelsene, og ikke noe du kan gjøre noe med. Dette er en veldig ubehagelig konkurrent for soppmyceliet, som gjør at soppen ikke får vokse. Når Soppspannet først er infisert av dette, er det ikke annet å gjøre enn å bestille en refill og prøve på nytt.

Tøm spannet, vask det forsiktig og prøv igjen!

Hva er perfekte forhold for Soppspannet?

Mens du fyller Soppspannet, kan det stå i mørket. Når Soppspannet er fullt, og du venter på at soppen skal titte fram, kan du gjerne plassere det i et rom hvor det er naturlig døgnrytme, altså at det er mørkt om natten og lyst på dagen. Men pass på at ikke spannet står i direkte sollys. Kunstig belysning går også an.

Hva om det begynner å lukte fra Soppspannet?

Sopp og myceliet lukter i utgangspunktet veldig lite. Så dersom det er noe lukt fra Soppspannet, er nok dette forårsaket av våt kaffegrut. Kaffegruten skal ha en sjokoladebrun farge når du tilsetter den, ikke for mørk og våt. Dersom du mistenker at du har litt for våt kaffegrut, kan du tilsette litt tørr kaffegrut i Soppspannet for å jevne ut forholdet mellom kaffegrut og vann.

Hvis jeg lager flere hull i Soppspannet, vil jeg da få mer sopp?

Dessverre fungerer det ikke slik. Soppspannet ditt er i stand til å konvertere omtrent 20 % av innholdet til sopp. Et fullt Soppspann kan ta så mye som 3 kg kaffegrut, så da kan du få oppimot 750 gram sopp. Men dette har ingenting å gjøre med antall hull. Flere hull er derimot lik flere steder hvor uønskede inntrengere kan snike seg inn. Så det er å anbefale å holde seg til de hullene som allerede er i Soppspannet.

Soppen min vokser saktere enn hva som står på Soppspannet. Er det noe galt?

Det er ikke noen fasit når det kommer til soppdyrking. Dette er levende organismer som tar det i sitt tempo. Så er det jo også slik at noen drikker kaffe raskere enn andre. I gjennomsnitt tar det fire til seks uker å fylle et Soppspann for en vanlig kaffedrikker.

Soppspannets omgivelsestemperatur kan også være med å framskynde eller bremse prosessen. Ligger temperaturen litt under vanlig romtemperatur (18 – 22 grader) mens spannet fylles, vil veksten være noe tregere enn om det er romtemperatur.

Men så lenge du ser at spannet inneholder fint, hvitt mycelium og du jevnlig fyller på med kaffegrut, skal du ikke være bekymret. Stå på!

Soppen min ser veldig merkelig ut. Hva kommer det av?

45224318_465713177252702_449709790587781120_n.jpg

Dersom disse merkelige, spagetti-aktige "soppene" dannes oppi spannet mens du fortsatt er i prosessen med å fylle spannet, kommer det nok av at du har ventet for lenge med å fylle på med kaffegrut. Da kan du bare fjerne disse soppdannelsene, og fortsette med ny kaffegrut.

Dersom disse har dannet seg på utsiden av spannet, kommer det nok av at rommet har for lite lys. Da danner ikke soppen noen hatt, og det blir bare noen små stubber. Fjern da disse dårlig utviklede soppene, fyll på med litt ny kaffegrut, og sett spannet på et sted med tilstrekkelig lys, uten at det står i direkte sollys.

Når kan jeg høste soppen?

Det er ikke noe definitivt svar på dette. I starten vil nok soppen vokse veldig raskt. Du ser bare i løpet av en dag at de har vokst mye. Når etterhvert veksten tar av, kan du begynne å tenke på å høste. Når sopphattene også retter seg ut og blir mer horisontale, da er det fint å høste. Dersom du er i tvil, bør du heller høste for tidlig enn for sent. Lar du de stå for lenge, kan de tørke ut. Men, ikke kast soppen selv om den skulle tørke ut. Fukt den bare i litt vann, så kan den fint brukes i risotto, supper og sauser.

Hva om det bare kommer sopp ut på ett sted?

Det er helt normalt. Soppen er en levende organisme, og bestemmer selv hvor det passer best å komme ut av Soppspannet. Noen ganger er det på siden, noen ganger gjennom lokket. Og noen ganger begge steder. Om din første høsting er gjennom lokket, kan neste være gjennom siden av spannet. Regelen her en nok heller at den bare kommer et av stedene, heller enn begge.